Δρ, Δρ.h.c. Παρασκευή [Παρούλα] ΝΑΣΚΟΥ-ΠΕΡΡΑΚΗ,
Αφ. Kαθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στο Σικάγο, το Λονδίνο, το Mondovi, το Στρασβούργο και τη Χάγη, με υποτροφίες από το Ίδρυμα W.S. Deree, από το Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου της Ισπανίας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης και από το Ίδρυμα Fulbright.

Υπηρέτησε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής από τον Δεκέμβριο του 1974 έως τον Μάρτιο του 1993, αρχικά ως βοηθός του Προέδρου του ΔΠΘ, Καθηγητή Δημητρίου Ευρυγένη, ως Λέκτορας και Επίκουρη Καθηγήτρια, ενώ από τον Απρίλιο του 1994 έως τον Αύγουστο του 2014 υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Διατέλεσε επί 10ετία (1997-2007) Γενική Γραμματέας του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Capital University, Columbus, Ohio, των ΗΠΑ (2001, 2009, 2011), δίδαξε στο Summer School του Ανωτέρω Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη (1997-2005), στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο European Master’s on Human Rights and Democratization στη Βενετία (2002), στο Μεταπτυχιακό του Ινστιτούτου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Βέρνη (2002, 2003), στο Διεθνές Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Στρασβούργο (2011), στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (2012-17), στη Νομική Σχολή Κομοτηνής (2016) και στη Νομική Σχολή της Χάγης (2017).

Έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως Στουτγκάρδη, Σόφια, Blagoevgrad, Μπακού, Μάλτα, Λευκωσία, Βενετία, Βέρνη, Στρασβούργο, Πασσάου, Κολούμπους [Οχάιο], Κορυτσά, καθώς και σε ελληνικούς φορείς, όπως ΑΔΙΣΠΟ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας και Θερμαϊκού, και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Έχει διοργανώσει σειρά συνεδρίων και διαλέξεων για ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, διεθνούς προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ επισκέφθηκε όλα τα υπό ένταξη κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιώντας προγράμματα για την προετοιμασία των κρατών αυτών στην πορεία προς την Ένωση [Προγράμματα Phare-Institution Building] 1998-2004.
To 2003 της απονεμήθηκε ο τίτλος της επίτιμης διδάκτορος [Δρ.h.c.] από τη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου Neophyt Rilsky του Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Διατέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στον διάλογο ΕΕ–Κίνας και ΕΕ–Ιράν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2003), συμμετείχε στην Επιτροπή Διαμόρφωσης του Κοινοτικού Δικαίου σε θέματα ασύλου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2003), καθώς και στην αναμόρφωση του ποινικού κώδικα για ζητήματα ανηλίκων σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού [2002-2003].

Το 2004 υπήρξε ιδρύτρια και ως το 2014 Διευθύντρια της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της σειράς «Δημοσιεύματα Έδρας UNESCO». Tο 2007 της απονεμήθηκε από τον ΟΗΕ ο τίτλος FUN-Friend of the United Nations (Φίλη των Ηνωμένων Εθνών) για τη διάδοση των αρχών και αξιών του ΟΗΕ και για τη δημιουργία και διοργάνωση του THESSISMUN (2002-14). Το 2011-13 ορίστηκε Δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων, επιστημονικών συμβουλίων και περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει σειρά βιβλίων και επιστημονικών άρθρων στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά. Το 2016 διοργάνωσε με την Κοιν.Σ.Επ. ΡΟΗ την πρώτη μαθητική προσομοίωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου για μαθητές γυμνασίου-λυκείου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην ελληνική γλώσσα.

Είναι μητέρα δύο παιδιών.

Ελληνικα